Kerknieuws.nl Bijbel en Koran lijken in verhalen veel op elkaar
VR 31 okt 16:25  |  update 16:25
Holyween Bloggersbijbel Open Doors Rood kruis Marieke Ridder
Holyween in plaats van HalloweenTeleurgestelde bloggers starten eigen bijbelsiteOpen Doors-dag in Utrechtse JaarbeursPriester blijkt snelheidsduivelVrouw wordt oud-katholiek priester in Amsterdam

vorig artikel ARTIKEL volgend artikel 

Bijbel en Koran lijken in verhalen veel op elkaar

 
ZA 13 okt 2007 | 13.28

Door alle controverse over de islam wordt wel eens vergeten dat de Koran en de Bijbel grote overeenkomsten vertonen. Beide boeken vertellen vaak dezelfde verhalen, maar dan net even anders. Filosofe Marlies ter Borg publiceerde het boek 'Koran en Bijbel in verhalen' waarin zij de twee versies naast elkaar zette. "De meeste Nederlanders zijn zich niet bewust van de overeenkomsten."

Het idee voor het boek, zegt Marlies ter Borg, ontstond uit verbazing. "De verbazing om iemand als Jezus in de Koran aan te treffen en dan nog wel sympathiek afgebeeld." En niet alleen Jezus, maar ook zijn moeder Maria en een heleboel andere personages die zij uit de Bijbel kende bleken ook in de Koran voor te komen.

Bloemlezing

In samenwerking met Karima Bisschop van de website moslima.nl stelde Ter Borg een bloemlezing samen van verhalen die zowel in de Koran als de Bijbel voorkomen.

Het boek heeft een eenvoudige chronologische opzet. Het begint met het verhaal van de Schepping, dan Adam en Eva, dan belangrijke personages zoals Noach, Abraham en Jezus en uiteindelijk de hemel of het paradijs waar we allemaal naar terugkeren als we ons best doen.

Het gaat puur om de verhalen die - zonder verdere uitleg of exegese - op zo toegankelijk mogelijk gepresenteerd worden, broederlijk en zusterlijk naast elkaar zodat de overeenkomsten maar ook de verschillen duidelijk worden.

"Als je die verhalen zo naast elkaar ziet staan" vertelt Ter Borg, "lijken ze elkaar vaak aan te vullen in plaats van tegen te spreken. In beide versies worden andere accenten gelegd en andere associaties gewekt."

Dossierkennis

Ter Borg is ervan overtuigd dat haar boek voorziet in een lacune in onze kennis. Want net als zijzelf een paar jaar geleden, zijn de meeste Nederlanders zich niet bewust van de grote overeenkomsten tussen beide heilige boeken. "We hebben onze mond vol over de islam, maar het ontbreekt ons Nederlanders aan de meest elementaire kennis over die religie. Dat geldt ook voor journalisten en politici. Van een politicus wordt verwacht dat hij dossierkennis heeft, maar als het over de Koran gaat is die er niet. Ook niet bij minister Vogelaar van Integratie."

Bij de selectie van de teksten heeft de auteur haar best gedaan om iedere schijn van vooringenomenheid te vermijden. "Het gaat hier niet om een wedstrijd of een poging om aan te tonen dat de ene tekst superieur is aan de andere". Tegelijkertijd geeft ze toe dat ze in haar bloemlezing de voorkeur heeft laten uitgaan naar de teksten die beide religies dichter bij elkaar brengen en verzoening en geen haat prediken. "In beide boeken staan ook minder vredelievende teksten, dat zal je mij niet horen ontkennen, maar daar heeft iedereen het al over. Wat wij hier bijeen hebben gebracht heeft nieuwswaarde. Het is echt een eye-opener!"

Wedstrijd

Geen wedstrijd dus. Maar na enig aandringen is Marlies ter Borg niet te beroerd om toch een persoonlijke vergelijking te maken: "Persoonlijk vind ik dat de Bijbel meer respect heeft voor het lijden. In de Koran wordt Jezus niet gekruisigd, in de Bijbel wel. Die kruisiging symboliseert dat je door de diepte moet gaan om weer op te staan. Dat geeft het lijden betekenis en de lijdende mens een identiteit. Maar de Koran vind ik weer sterker - en dat zal je verbazen - op het punt van de gelijkheid van man en vrouw. De beste illustratie daarvan is het verhaal van de val van Adam en Eva. In de Bijbel krijgt Eva de schuld. Die heeft als eerste de appel gepakt. Maar in de Koran doen Adam en Eva het samen. Adam neemt vervolgens de schuld op zich en vraagt God om vergeving. Nou, dat is toch zoals 't hoort, hè?"

Marlies ter Borg, Koran en Bijbel in verhalen. Uitgeverij Unieboek, 2007

Bron: WereldomroepARTIKEL DOORSTUREN
DOSSIER: Bijbel en Koran
 


Stelling van de week
De Bijbel moet in al zijn varianten kosteloos op internet beschikbaar zijn
 Mee eens
 Oneens
 Geen mening
  
     over deze site | contact